Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala Rudolfa Maistra je Drama SNG Maribor v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor, s Pokrajinskim arhivom Maribor in z Mariborsko knjižnico pripravila literarno-zgodovinski dogodek Rudolf Maister – mariborska legenda, kjer se bodo skozi Maistrovo življenjsko zgodbo in njegove pesmi poklonili enemu največjih slovenskih narodnih junakov. Premierno bo dogodek predstavljen v petek, 18. oktobra 2024, v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, ki mu bo sledil voden ogled Maistrove knjižnice – kulturnega spomenika državnega pomena. Ogled bo vodila zgodovinarka in skrbnica knjižnice dr. Vlasta Stavbar.

Rudolf Maister s pesniškim imenom Vojanov ni bil le legendarni general prve slovenske vojske, prvi med borci za severno mejo, pač pa je bil tudi pesnik, ljubitelj umetnosti, bibliofil z eno največjih zasebnih knjižnic v Jugoslaviji, ljubiteljski slikar, pobudnik prve likovne razstave v Mariboru in generator kulturnega in umetniškega življenja na Štajerskem po prvi svetovni vojni.

Literarno-zgodovinski dogodek, ki ga je pripravila dramaturginja Drame SNG Maribor Maja Borin in bo pospremljen z dokumentarnim gradivom Pokrajinskega arhiva Maribor, bosta vodila dramska igralca mariborske Drame Minca Lorenci in Vojko Belšak.

Vljudno vabljeni na počastitev spomina na Rudolfa Maistra – mariborsko legendo, ki se je s svojimi pogumnimi in zgodovinsko prelomnimi dejanji vpisal med najvidnejše slovenske osebnosti 20. stoletja.

 

  1. oktobra 2024 ob 11. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor z ogledom Maistrove knjižnice UKM, ki je kulturni spomenik državnega pomena
  2. novembra 2024 ob 18. uri v Knjižnici Šentilj
  3. novembra 2024 ob 18. uri v Knjižnici Rače
  4. decembra 2024 ob 19. uri v Knjižnici Hoče